2016. február 14., vasárnap

Tudnivalók az állatokról

A zöld gyík védett állat.


A cápa tengerben élő vérszomjas ragadozó.


A tigrisnek a bundája sárga alapon fekete csíkos.

    


Az éti csiga

Az éti csiga puha nyálkás testű, petékkel szaporodik, szereti a nedves helyeket és a szárazat is szereti. Lágy növényeket eszik. A szemei kis nyúlványai tetején vannak. Télen az avarban téli álmot alszik. Gömbölyded-kúpos héja durván szabálytalanul vonalkázott. Az éti csiga szürkés-sárga csíkos. Színe sárgás-barna és még lilás-barna. Az éti csiga a legnagyobb csigánk. 

Cicák és macskák
Az európai vadmacska 1 m hosszú. Erdőben él, vadászik. Ellenségei: ember, vadászkutya, uhu, róka, farkas. A házimacska őse a vadmacska. Szőre puha, sokféle színű lehet. Húst eszik, például egeret. Sok kóbor cicát látunk az utcán. 





Szeretem a cicákatJ



Szalagos kaméleon

A szalagos kaméleon 25 cm hosszú. A szemeit külön-külön is tudja mozgatni. Fákon él. Rovarokat eszik. A farkát felpöndöríti. Házi kedvencnek is tartják.



Remete papagáj
A remete papagáj friss hajtásokkal, rügyekkel táplálkozik. 4-6 fehér tojásából a tojó 23-25 nap alatt egyedül kelti ki a fiókákat.



Ausztrál juhászkutya
Lakásban és kertben lehet tartani. Juhászkutya és szelíd. Hűséges barát. Házőrző kutya. Marmagassága 50-60 cm, testtömege 25-27 kg. Élénk, értelmes, bátor, engedelmes, önálló. Hallása páratlanul jó, látása éles.

Tengerimalac


A tengerimalac szelíd és barátságos állat. A kifejlett állat teste 20-25 cm hosszú. A mellső végtagokon 4-4, a hátulsón 3-3 ujj található. Az állat érdekes sajátossága, hogy testhőmérséklete 37,8-39,5oC között váltakozik.
Levesteknős

A forró égöv tengerben él. Páncélja a 110 cm-t is túlhaladhatja, és súlya a 450-500 kg-ot is eléri. Az Adria vizét csak eltévedt példányai keresik fel. Tengeri növényekkel – mint a tengerifű (Zostera marina) – él elsősorban, de néha elkapja a halat és rákot is. 

Közönséges muréna


Az egykori római birodalomban sokra becsülték a muréna húsát. A kisebb-nagyobb tengeröblöket elkerítették, s bennük, mint valami halastóban, tömegesen tartották ezeket a kígyó formájú halakat.